Ahogy a családi életben a közös étkezések minősége alapvetően meghatározza a tagok egészségét, ugyanúgy egy vállalat sikeressége is nagyban múlik a dolgozók testi és szellemi jóllétén.
Egy egészséges életmódot ösztönző vállalati kultúra nemcsak a munkavállalók magánéletére van kedvező hatással, hanem hozzájárulhat a cég hatékonyságának és fenntarthatóságának növeléséhez is.
Az egészséges étkezés, mint a mindennapi energiaszint egyik legfőbb forrása, kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban, ugyanúgy, mint ahogy az EnergyHub energetikai szakreferens az energiafelhasználás optimalizálásáért felel.
Az egészséges táplálkozás alapja
Egy vállalat dolgozóinak kiegyensúlyozott táplálkozása nemcsak egyéni döntések függvénye, hanem a céges környezet is jelentősen befolyásolja azt. Az irodai konyhák kínálata, az üzemi étkezők menüje, vagy a céges rendezvényeken felszolgált ételek mind hatással vannak arra, hogy a munkavállalóknak mennyire nyílik lehetősége egészségesen étkezni.
A helytelen táplálkozás következményei – például az elhízás, a krónikus betegségek vagy az alacsony energiaszint – közvetetten rontják a teljesíŧményt és növelik a hiányzások számát.
Ezért érdemes a vállalatoknak az üzemi konyha minőségét is szem előtt tartani. Olyan céggel szerződni, amely képes és hajlandó tápláló és egészséges ételválasztékot biztosítani az üzemi étkezőben. Illetve a cég időről időre akár oktatási kampányokat is szervezhet az egészséges étkezési szokásokról.
Rendszeresség és változatosság a siker kulcsa
A rendszeres étkezés segít fenntartani a megfelelő energiaszintet, ami elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez. Az irodai környezet gyakran éppen ennek ellenkezőjét stimulálja, hiszen sokak számára ismerős helyzet, amikor a dolgozók gyors nassolással próbálnak energiához jutni.
A változatos étrend ugyancsak fontos, hiszen így biztosítható a megfelelő tápanyagbevitel, amely támogatja a koncentrációt, a kreativitást és a fizikai állóképességet. A már fent említett tudatos étkezést biztosító üzemi konyha mellett más lehetőségek is adódnak. Ilyenek lehetnek például a rendszeres egészséges céges reggelik, vagy éppen gyümölcskosarak biztosítása.
Az étkezési szünetek kultúrájának támogatása, hogy a munkatársak nyugodtan, kapkodás nélkül tudjanak étkezni, nemcsak az egészséges életmódhoz járul hozzá, de akár remek közösségépítő fogás is lehet, hiszen egy nyugodt közös ebéd remek hatást gyakorol a csapatszellemre is.
Egészséges étkezés integrációja a vállalati kultúrába
Az egészséges életmód hosszútávú fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő vállalati kultúra kialakítása, amely támogatja és ösztönzi a dolgozókat a helyes szokások kialakításában.
Az egészséges dolgozók nem csak boldogabbak és produktívabbak, hanem a vállalat fenntarthatósági céljait is jobban szolgálhatják. Egy olyan cég, amely törődik munkatársai egészségével, hosszú távon erősebb, összetartóbb és sikeresebb.