Kiránduljunk babakocsival

2023. december 13.

kirándulás babakocsival

Vannak anyukák, akik néhány hónapos babájuk mellett sem szeretnének lemondani a túrázás örömeiről. Elsőre talán furcsállhatjuk, de a babakocsis kirándulásnak szép számmal vannak követői nálunk is.

Bizonyíték erre az az információkkal és túraútvonalakkal egyre bővülő honlap, a http://kirandulababa.hu/ amelynek segítségével ma már az egész ország területén lehet válogatni a babakocsival is végigjárható kiránduló utak között. Könnyű séták és nehezebb túrák is szerepelnek a gyűjteményben a hagyományos, városi babakocsival rendelkezők számára ugyanúgy, mint a sport-vagy túrababakocsival kirándulóknak. Így túránkat kiválaszthatjuk nemcsak a vállalkozó kedvünk, hanem a felszerelésünk függvényében is.

Babakocsi túrázáshoz

Az ún. „baby jogger” egy speciálisan kiképzett, sportoláshoz és túrázáshoz tervezett babakocsi, amely a modern kerékpárok tulajdonságait ötvözi a babakocsikéval.
Az igazán terepre való babakocsinak nagy, többnyire gumikerekei vannak, amely bolygósítható, így könnyebben irányítható. Ha valaki olyan helyen lakik, ahol nincs aszfalt, rosszak az utak, mindenképpen ilyen babakocsit válasszon. Előnye, hogy a jó rugózás miatt kényelmes a babának, és tökéletes homokra, földútra, hóba és sárba. Hátrányai: szélesebb és hosszabb, mint egy sima babakocsi, összecsukva sok helyet foglal el, ezért nehezebb az autó csomagtartójába elhelyezni, és az ára is elég borsos. Viszont nehezebb útra csak stabil, nagy kerekű kocsival induljunk, ennek hiányában valamilyen hordozóval.

Túrázás: csak fokozatosan

Fontos szem előtt tartani a fokozatosságot és a mértékletességet. Az első hetekben elég 20-30 perc könnyű, majd egyre tempósabb séta, és csak később kezdjük fokozatosan növelni az időt és a sebességet. Kimondottan jót tesz egy kis testmozgás a friss levegőn az anyának (apának) és a babának egyaránt.
Szülés után a 7-8. hónapban a legtöbb kismama legszívesebben felpakolna, és végre kiszabadulna a négy fal közül. Ám elindulni csak kevesen mernek, mert attól tartanak, hogy felborul a gyerek megszokott napi ritmusa. A szakértők szerint, erre valóban van esély, ám ez a kis ritmuszavar nincs különösebb hatással a gyerekre, ráadásul a rend egy-két napon belül teljesen visszaáll. A rövid, maximum másfél órás séták – megfelelő előkészülettel – tehát nyugodtan bevállalhatók. Érdemes azonban úgy választani úti célt, hogy az egy egyórás autóútnál ne legyen messzebb a lakóhelyünktől.

Amiket ne hagyjunk otthon

A babakocsin kívül több okból is érdemes más hordozóeszközt magunkkal vinni. Ha a gyerek elmúlt már féléves, akkor neki elég unalmas egész nap a kocsiban ülve nézelődni. A járó babák sem valószínű, hogy végig tudják gyalogolni az utat, tehát ebben az esetben is jól jöhet a háti hordó vagy a kenguru.
Szükség lehet még egy plédre a szoptatáshoz, illetve a kanállal evő kicsiknek olyan bébiételre, amit nem kell melegíteni. Ha a gyerek mindenképpen igényli a meleg ételt, akkor egy termosz forró vízzel ez is megoldható.
Nyáron legyen nálunk baba napolaj, napvédő kalap, a babát pedig rétegesen öltöztessük. Érdemes vinni olyan pokrócot, vagy vászon lepedőt, amin lehet piknikezni. A kullancsok ellen a pokróc alá terített nagy nejlonnal védekezhetünk. Használjunk kullancsriasztó szereket, és a túra után alaposan vizsgáljuk át a babát és magunkat is. (A kullancs terjesztette agyhártyagyulladás elleni oltás csak egyéves kor után adható.)

Ajánló